In response to requests for clarification concerning the breeder’s exemption in the 1978 and
1991 Acts of the UPOV Convention, UPOV has issued the following explanation.

December 6, 2004

The relevant provisions of the 1978 Act and of the 1991 Act of the UPOV Convention are
reproduced and explained as follows:

1978 ACT
Article 5: Rights Protected; Scope of Protection

“(3) Authorisation by the breeder shall not be required either for the utilisation of
the variety as an initial source of variation for the purpose of creating other varieties or for
the marketing of such varieties. Such authorisation shall be required, however, when the
repeated use of the variety is necessary for the commercial production of another variety.”

1991 ACT
Article 15: Exceptions to the Breeder’s Right

“(1) [Compulsory exceptions] The breeder’s right shall not extend to

[..]

“(ii1) acts done for the purpose of breeding other varieties, and, except where the
provisions of Article 14(5) apply, acts referred to in Article 14(1) to (4) in respect of such other
varieties.”

Thus, with regard to the use of a protected variety for breeding “other” varieties, the
authorization of the breeder of the protected variety is not required in either the 1978 Act
(“Authorisation by the breeder shall not be required ... for the utilisation of the variety as an
initial source of variation for the purpose of creating other varieties ... ) or the 1991 Act (“The
breeder’s right shall not extend to ... acts done for the purpose of breeding other varieties”™).

In addition, acts done with the “other” varieties (e.g. marketing), do not require the authorization
of the breeder of the protected variety except for the circumstances specified in the 1978 Act and
the 1991 Act. Article 5(3) of the 1978 Act (see above) specifies that the “authorisation shall be
required ... when the repeated use of the variety is necessary for the commercial production of
another variety”. The 1991 Act specifies that the authorization of the breeder is required, where
the provisions of Article 14(5) (essentially derived and certain other varieties) apply, in respect of
the acts for material covered under Article 14(1) to (4).

The explanation is intended to clarify that the authorization of the breeder for the use of
protected varieties for breeding purposes is required neither under the 1978 Act nor under the
1991 Act.
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