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Preliminary Note: 

We are of the clear opinion that the working group must adhere to the agreed terms of reference 
and therefore concentrate on questions concerning smallholder farmers in relation to the “private 
and non-commercial use” exception in UPOV 1991. Discussions during the last meeting of the WG-
SHF were wide-ranging and a clear summary of the decision was not made. However, it is undisputed 
that there was no consensus to overrule the agreed terms of reference (in any case - a working group 
would not have the authority to do so).  

In our opinion, the questions to the working group in Circular E-23/116 are much too broad, i.e., 
beyond the scope defined in the Terms of Reference. We are of the opinion that this is not correct 
and that the working group must adhere to the Terms of Reference. In the following, we will 
therefore only discuss FAQs that are relevant for the use of the exception of “private and non-
commercial use” by smallholder farmers. 

Following a question posed by APBREBES, it was also clarified at the last meeting that proposals for 
FAQs do not necessarily have to comply with the existing Explanatory Notes but can follow an 
interpretation which will be reflected in a revised Explanatory Note as a second step. This is precisely 
the intention of our proposal below. 

Proposal for a new FAQ 

How can the exception for “private and non-commercial use” allow smallholder farmers to 
multiply, exchange or sell farm-saved seeds/propagating material? 

Member countries are free to define the scope of the exception for private and non-commercial 
use. They may clarify that smallholder farmers are allowed to multiply, exchange or sell farm-saved 
seeds/propagating material at the local level. 

Rationale: This Interpretation is based on the joint presentation and the flow-chart made by Oxfam, 
Plantum and Euroseeds (project team) in the working group that was supported by several Working 
Group members.  It therefore makes sense to clarify in an FAQ that this can be a possible form of 
implementation. For the sake of consistency, relevant Explanatory Notes and Guidances must also be 
revised to reflect the same. 
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Proposal with respect to existing FAQs 
 
If the above-mentioned proposal is accepted various existing FAQs must be reviewed and revised to 
ensure coherence and consistency.  
However, we take this opportunity to highlight the need to delete the following FAQ for reasons 
mentioned below:  

TO DELETE:  

Is it possible for subsistence farmers to exchange propagating material of protected varieties 
against other vital goods within the local community? 

Since the 1991 Act and 1978 Act do not specifically address or define subsistence farmers it is necessary 
to consult the legislation of each UPOV Contracting Party for the answer to this question specific to that 
UPOV member.  

Within the scope of the breeder’s right exceptions provided under the UPOV Conventions, UPOV 
Contracting Parties have the flexibility to consider, where the legitimate interests of the breeders are 
not significantly affected, in the occasional case of propagating material of protected varieties, 
allowing subsistence farmers to exchange this against other vital goods within the local community. 

Rationale for deletion: This FAQ, in particular the second para (Within the scope …) makes no sense, 
as it has no basis in the Convention Text or in an existing Explanatory Note and it should therefore be 
deleted.  
In particular, it negligently confuses Art. 15.1 (i) and 15.2.: According to the UPOV Convention “The 
legitimate interest of the breeders” must be taken into account in the implementation of Art. 15.2. 
But this optional exception in our view does not foresee the exchange between farmers. This is also 
explained in UPOV/EXN/EXC/1. Therefore, the exchange of propagating material between farmers 
should rather be envisaged under Art. 15.1 – but nothing in the Convention indicates that for the 
implementation of this article special regard should be given to the legitimate interests of the 
breeders (it is more likely that Member States will justify the implementation of this Article on a 
broader basis).  
There is therefore no basis to restrict the implementation of Art. 15.1 by wordings such as “the 
legitimate interest of the breeder”, “in the occasional case” or “exchange against other vital goods”. 
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