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LEGAL QUESTIONS 

Document prepared by the Office of the Union 

1. The annex to this document contains, as requested by the Administrative 
and Legal Committee at its eleventh session (see paragraph 22 of document 
CAJ/XI/11), a recapitulation of the conclusions reached at that session on the 
basis of the replies given by the member States to the questionnaire distr i­
buted by the Office of the Union, given at Annex I of document CAJ/XI/6. 
These replie~ are given in Annexes II to IX of that document and in its two 
addenda. 

2. The annex to this document will be examined at the twelfth session of the 
Committee. 

[Annex follows] 



CAJ/XI/12 

ANNEX 

LEGAL ASPECTS OF THE QUESTION OF MINIMUM DISTANCES 
BETWEEN VARIETIES 

Conclusions Reached by the Administrative and Legal Committee at its 
Eleventh Session 

I. DISTINCTNESS 

Article 6 (1) (a) of the UPOV Convention: 

"Whatever may be the origin, artificial or natural, of 
the initial variation from which it has resulted, the 
variety must be clearly distinguishable by one or more 
important characteristics from any other variety whose 
existence is a matter of common knowledge at the time when 
protection is applied for. Common knowledge may be estab­
lished by reference to various factors such as: cultiva­
tion or marketing already in progress, entry in an official 
register of varieties already made or in the course of 
being made, inclusion in a reference collection, or precise 
description. in a publication. The characteristics which 
permit a variety to be defined and distinguished must be 
capable of precise recognition and description." 

1. When is a variety "another variety" in the meaning of the above provision? 
Lbes a variety that is identical or almost identical with the variety the subject 
of an application for protection, but that has been bred independently by someone 
else (''parallel breeder"), belong to the variety the subject of an application for 
protection or is it "another variety"? 

In Article 6, variety is taken to mean the plant material, bred by the 
applicant for protection, on which the application is based. Identical or 
almost identical material produced by another breeder--independently of the 
applicant--certainly constitutes material of the same variety in a botanical 
sense but nevertheless represents an "other variety" for the purposes of 
Article 6 (1) (a) of the Convention. If the "existence" of the material repre­
senting the "other variety" is already "common knowledge" at the time protec­
tion is applied for, the application must be refused for lack of distinctness. 
Similarly, the notion of "variety" is also to be interpreted in the same way 
in the other subparagraphs of Article 6: the question whether the "variety" 
has already been offered for sale or marketed, and whether it is homogeneous 
and stable, is examined solely on the basis of the plant material bred by the 
applicant for protection. 

2. What conditions must be fulfilled by the "other variety"? Must the "other 
variety• with which the variety the subject of an application for protection has to 
be compared when the latter is tested for distinctness be a "finished" variety, 
that means a variety that is sufficiently homogeneous, or can it be a plant popula­
tion that does not--yet--fulfill the requirements for homogeneity (a so-called 
"quasi-variety", as for instance are most of the varieties distributed by CIMMYT)? 

The "other variety" must not necessarily be "finished," that is to say 
meet the standards set for the protection of new plant varieties in the member 
State of the Union concerned (these standards are often identical with those 
set in other fields of law such as the regulations on production and trade in 
seed and seedlings) • In the case of the "other variety," this must be mate­
rial which already fulfills the usual criteria accepted by the trade for the 
notion of variety; in particular, the variety must at least be able to be 
described as such. 
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3. What conditions must be fulfilled by the "other variety" for it to be able to 
be considered as a matter of common knowledge on the basis of a "precise descrip­
tion in a publication"? Is a description by the breeder, published or submitted to 
the plant variety protection office, sufficient? In the case of a hybrid variety, 
is it sufficient to indicate the formula if the parent lines are a matter of common 
knowledge, or are there additional conditions that have to be fulfilled? If so, 
what are they (must it be certain that the "other variety" does not only exist on 
paper)? 

The Convention requires the "existence" of the other variety to be a 
matter of common knowledge. A breeder's description published or handed to 
the plant variety protection office or a statement of the formula for a hybrid 
are not sufficient to make the existence of the variety in question a matter 
of common knowledge. 

4. What conditions have to be fulfilled by a characteristic for it to be used in 
testing for distinctness? 

(a) Should the decision be taken species by species, account being taken of 
the development of plant breeding? If not, what common rules can be established? 

(b) Should characteristics be considered that are not "capable of precise 
recognition" without means that are not normally available to; 

(i) breeders 

(ii) plant variety protection authorities? 

(c) Before ·taking into account a new characteristic (i.e. a characteristic 
that is not yet included in the list of characteristics), must it be assured that 
to do so will not lead to a disturbance of the system of plant variety protection 
for the species in question, for instance by encouraging grants of plant breeders' 
rights that would prejudice rights already granted? What criteria are to be taken 
into account? 

(a) The decision can only be taken on a species-by-species basis. 

(b) Generally speaking, a characteristic may be used once the following 
conditions are met: 

(i) It must be adapted to the needs of distinctness testing, that is 
to say meet the requirements of Article 6 (1) (a) of the Convention (it must be 
important, it must enable the varieties to be defined and distinguished, and 
must be capable of being precisely recognized and described); 

(i i) It must be known to science, to the plant variety protection 
office and to plant breeding circles; 

(iii) It must be reliable; 

(iv) It must be usable under reasonable economic conditions; 

(v) It must give a result within a reasonable period of time 
(compatible with the aims pursued by plant variety protection) • 

(c) As a principle, no breeder holding protection of a variety may claim 
that the list of characters examined for the purpose of distinctness be frozen 
at that used in deciding on the grant of his title. 

II. NOVELTY 

Article 6 (1) (b) of the UPOV Convention: 

"At the date on which the application for protection 
in a member State of the Union is filed, the variety 
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(i) must not - or, where the law of that State so 
provides, must not for longer than one year - have been 
offered for sale or marketed, with the agreement of the 
breeder, in the territory of that State, and 

( i i) must not have been offered for sale or marketed, 
with the agreement of the breeder, in the territory of any 
other State for longer than six years in the case of vines, 
forest trees, fruit trees and ornamental trees, including, 
in each case, their rootstocks, or for longer than four 
years in the case of all other plants. 

Trials of the variety not involving offering for sale or 
marketing shall not affect the right to protection. The 
fact that the variety has become a matter of common know­
ledge in ways other than through offering for sale or 
marketing shall also not affect the right of the breeder to 
protection." 

1. What is covered by the expression "the variety" in the meaning of the above 
provision? Is it detrimental to novelty in the meaning of the above provision if 
material that is identical with the variety, but that has been developed indepen­
dently by someone other than the breeder/applicant ("a parallel breeder"), is 
offered for sale or marketed (please note the connection with question I.l above)? 
If the answer to this question is positive, whose agreement must have been given 
for the activity to be detrimental to novelty1 that of the breeder of the variety 
the subject of an ~pplication for protection or that of the "parallel breeder 0 ? 

The fact that, at the time of filing an application for protection, some­
one else has already offered for sale or marketed material he has bred himself 
and which is identical to the material on which the application for protection 
is based has to be examined from the point of view of distinctness under 
Article 6(1) (a) of the Convention and not from that of novelty under subpara­
graph (b). If, as should be the rule, the "existence" of someone else's mate­
rial has become "common knowledge" through offering for sale or marketing, the 
application that is later than that event and is based on identical material 
must be refused for lack of distinctness in relation to the "other variety." 

The second question above does not apply. 

2. Is offering for sale or marketing detrimental to novelty if it takes place at 
a time at which the variety is not yet "finished" and is thus still a "quasi vari­
ety" (see question I. 2 above), not yet completely fulfilling the conditions for 
homogeneity? 

Yes, where the material offered for sale or marketed can be defined as a 
variety. An important consequence of this event is the fact that the breeder 
who has marketed the material during the time between filing the application 
for protection and the refusal of the application for lack of homogeneity, 
foregoes the possibility of protection of the variety derived from such mate­
rial by "purification." 

3. Is the offering for sale or marketing of a hybrid variety detrimental at the 
same time to the novelty of the parent lines? 

No. The case in which possession of lines is transferred (for example, 
under a growing contract) must be analyzed from the point of view of offering 
for sale or marketing of such lines. 
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III. SCOPE OF PROTECTION 

Article 5(1) of the UPOV Convention: 

"The effect of the right granted to the breeder is 
that his prior authorisation shall be required for 

- the production for purposes of commercial marketing 
- the offering for sale 
- the marketing 

of the reproductive or vegetative propagating material, as 
such, of the variety. 

Vegetative propagating material shall be deemed to include 
whole plants. The right of the breeder shall extend to 
ornamental plants or parts thereof normally marketed for 
purposes other than propagation when they are used commer­
cially as propagating material in the production of orna­
mental plants or cut flowers." 

1. What is meant by "propagating material of the variety" in this context? 

(a) Only material corresponding to the variety description and deriving from 
material of the breeder (the owner of the plant breeder's right)? 

(b) Also material identical with that referred to in (a) above, but originat­
ing from a "parallel breeder"? 

(c) Also material that may only be distinguished from material of the breeder 
to such a small extent that it cannot constitute another variety eligible 
for protection? In other words, material that is only distinguishable 
from material of the breeder by unimportant characteristics or by an 
important characteristic for which the difference is not clear? 

(d) Also material that is clearly distinguishable by one or more important 
characteristics from material of the breeder, but that has been developed 
manifestly to by-pass a breeders' right and that constitutes a slavish 
imitation of the protected variety? 

The term "propagating material 
referred to in items (a), (b) and (c) 
referred to in item (d). 

of the 
above. 

variety" covers the material 
It does not cover the material 

[End of document) 


